Lovitura după criză pentru cei cu mașini pe motorină și benzină. Ce turnură a luat acum prețul petrolului?

de: Andrei Simion
02 06. 2020

Ultimele trei luni au dus la o scădere accelerată a prețului petrolului și carburanților. Astfel, avem în prezent benzină și motorină la mai puțin de 1 euro litrul. S-au schimbat însă lucrurile spre final de mai.

La final de mai, petrolului a fost în creștere. Aceasta a venit pe fondul redresării cererii și de reducerile record ale livrărilor de către producători. Astfel, cotația petrolului american WTI a avansat pe 29 mai cu peste 5%.

În mai, spre deosebire de celelalte luni, a fost o creștere istorică de 88%. A doua cea mai bună evoluție a prețului petrolului WTI a fost în septembrie 1990, când a urcat cu 44,6%. Prețul petrolului Brent a fost cotat vineri în jur de 35 de dolari pe baril, iar la nivelul lunii mari a consemnat o creștere de 38%, cea mai mare înregistrată din martie 1999.

Ce se întâmplă cu prețul la benzină și motorină

În ciuda creșterii istorice, aceasta a venit după o scădere istorică. Petrolul este încă departe de a reveni la nivelurile ridicate anterioare. Cotațiile petrolului s-au prăbușit în aprilie, când miliarde de oameni la nivel mondial se aflau în izolare socială.

În România, pe 2 iunie, încă avem prețuri bune la carburanți. Astfel, benzina e la un minim în Bacău: 4,13 lei. Motorina e la minim în Agigea, unde un litru e 4,12 lei.

Nu la fel stau lucrurile și în marile orașe. În București, de exemplu, avem 4,18 lei pentru benzină și 4,44 lei pentru motorină, în timp ce la GPL prețul e de 2,55 lei. Prețul la GPL e constant în majoritatea orașelor mari, între 2,47 lei și 2,59 lei.

În ceea ce privește benzina, cel mai mic preț în orașele mari e în Timișoara, Iași și Constanța, cu 4,19 lei. La motorină, cel mai bine ieși în Constanța, unde e 4,32 lei, în timp ce Cluj are cel mai mare preț: 4,45 lei. Speranța celor mai mulți șoferi e ca până la finalul anului să nu crească la peste 1 euro pe litru.